Radioactivitatea mediului

tipareste trimite pe mail

 Starea radioactivitatii mediului in judetul Sibiu

Detalii

Autor: ANPM Bucuresti,
Adăugat: 2010-08-16 10:01:50
Ultima actualizare: 2010-08-16 10:01:50

Taguri

STAREA RADIOACTIVITATII MEDIULUI IN JUDETUL SIBIU
Statia de radioactivitate a mediului Sibiu face parte din Reteaua Nationalã de Supraveghere a Radioactivitãtii Mediului (RNSRM) ce apartine sistemului integrat de supraveghere a poluãrii mediului pe teritoriul României din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor-Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. Coordonarea stiintificã, tehnicã si metodologicã a statiei de radioactivitate este asiguratã de cãtre laboratorul de referintã pentru radioactivitatea mediului – Laboratorul de Radioactivitatea Mediului (LRM) din cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului Statia de Radioactivitate a Mediului Sibiu, deruleazã un program standard de supraveghere a radioactivitãtii mediului de 11ore/zi. Acest program standard de recoltãri si mãsurãri asigurã supravegherea la nivelul judetului, în scopul detectãrii cresterilor nivelelor de radioactivitate în mediu si realizãrii avertizãrii / alarmãrii factorilor de decizie. Sunt bine stabilite fluxurile de date zilnice sau lunare pentru situatii normale, cât si procedurile standard de notificare, avertizare, alarmare precum si fluxul de date în cazul sesizãrii unei depãsiri ale pragurilor de atentionare / avertizare / alarmare. In cadrul programului standard de supraveghere a radioactivitatii se efectueazã analize beta globale asupra principalilor factori de mediu din judetul Sibiu : aerosoli atmosferici, depuneri uscate si precipitatii atmosferice, ape, sol necultivat si vegetatie spontanã.
Valorile radioactivitãtii principalilor factori de mediu sunt sub nivelul de atentionare stabilit pentru fiecare factor de mediu in parte. Diferentele înregistrate între anumite intervale ale anului sunt datorate factorilor meteorologici si sinoptici , fãrã sã se sesizeze influenta unor poluãri artificiale.
Se mentine tendinta de scãdere a concentratiilor radionucliziilor artificiali în mediu , evidentiindu-se reducerea semnificativã pentru factorul de mediu aer , solul rãmânând factorul de mediu cu cel mai ridicat continut radioactiv.
Nivelul mediu anual al radioactivitãtii factorilor de mediu este în continuã scãdere fatã de nivelul înregistrat în perioada accidentului de la Cernobâl.


X

Clic aici pentru a închide hartaAlegeți un județ de pe hartă pentru a fi redirecționat spre autoritatea locală.